Materialen


Bij Penta Urn zijn we ons bewust van de impact die we als mens hebben op de wereld.

Daarom streven we er naar om in elke fase van het maakproces een zo klein mogelijke ecologische afdruk achter te laten.

Dat doen we onder andere door:

Nieuw of tweedehands?

Waar mogelijk gebruiken we het liefst tweedehands gereedschappen en machines. Een gebruikte machine van goede kwaliteit levert nog jarenlang goed werk en vaak krijg je er een mooi verhaal bij.

Zo komt onze zetbank van een oude klokkenmaker die zijn loods moest opruimen en alleen de kleine machines kon behouden.

Herkomst van het hout

Het hout dat we voor onze houten urnen gebruiken komt van bomen die in Nederland gestaan hebben.

Omdat we voor het maken van een urn slechts een kleine hoeveelheid hout nodig hebben, hebben we aan een klein, dun plankje hout vaak al genoeg. Hierdoor kunnen we delen van de boom gebruiken die voor andere bewerkingen niet interessant zijn en anders als brandhout, snippers of houtvezels zouden eindigen. Door de plank direct op de juiste maat te laten zagen of uit te kiezen, gaat er bijna geen hout verloren.

Het zoeken naar de juiste plank hout is als schatzoeken: tussen een stapel niet al te spannende planken kan net die ene plank zitten met de allermooiste vlammen of lijnen die in de urn prachtig tot zijn recht komen.

Herkomst van het koper

Het koper dat we voor de koperen urnen gebruiken, is dun plaatmateriaal. Voor een urn hebben we slechts een kleine hoeveelheid nodig. Daardoor zijn platen die onbruikbaar zijn voor de industrie en anders als afval gezien zouden worden, precies goed voor ons.

De vijfhoek in het platte vlak past niet precies naast en tegen elkaar aan, zoals dat bij een zeshoek wel kan. We hebben dus altijd te maken met kleine reststukjes. Deze verzamelen we en ruilen we in op het moment dat we nieuwe platen koper nodig hebben.

Duurzaam?

De term 'duurzaam' lees en hoor je overal, ook in de uitvaartwereld. Maar, hoe duurzaam moet en kan een urn zijn? 

Wanneer we met duurzaam bedoelen dat een product, in dit geval een urn, zo lang mogelijk mee moet gaan, dan is dat niet de duurzaamheid die je nastreeft als een urn wordt bijgezet op een natuurbegraafplaats. Dan wil je juist dat de urn zo snel mogelijk vergaat en wordt opgenomen door de aarde. Als een urn een mooie plek krijgt in een huiskamer wil je wel dat deze een leven lang mooi blijft. 

In dit spanningsveld proberen we de beste keuzes te maken. Daarom vragen we bijvoorbeeld naar de plek waar de urn geplaatst gaat worden, zodat we mee kunnen denken over het materiaal en de afwerking die voor deze plek het best passend is.