Achtergrond van de dodecaëder


Ontstaan

Peik Pietersma - Bedenker en oprichter Penta Urn

"Eens kreeg ik van een vriend het boek ‘De Geheime Code’, waarin de Gulden Snede uitgebreid wordt behandeld. De Gulden Snede vind je terug in de lijnverhoudingen van het Pentagram. Als je de hoekpunten van het Pentagram met elkaar verbindt krijg je een Pentagon, één van de twaalf vlakken van de Dodecaëder. Dat heeft mij mateloos gefascineerd. En zo is het zaadje ontkiemd en is hieruit het idee ontstaan om de Dodecaëder toe te passen als urn.

Naast de Antroposofie zijn er ook andere levensbeschouwelijke en spiritueel georiënteerde groeperingen bekend met de Dodecaëder, zoals de Vrij Metselaars, New Age, en vele andere Holistische bewegingen. De naam Penta Urn heb ik bedacht na uitgebreid onderzoek op internet, waaruit bleek dat de vorm van de Dodecaëder nog niet werd toegepast als urn."


Geschiedenis

De Griekse wijsgeer Plato heeft de Dodecaëder gemeld binnen de reeks van vijf regelmatige veelhoeken, of de zogenoemde Platonische Soliden. Deze zijn: de Hexaëder, de Isocaëder, de Octaëder, de Tetraëder en de Dodecaëder.

De eerste vier vormen vertegenwoordigden in de oudheid de vier elementaire stoffen van de schepping: aarde, water, lucht en vuur. Het vijfde, het onstoffelijke element, de ether of heelal, bracht Plato in relatie met de Dodecaëder. Hoe symbolisch is het dan dat de Penta Urn deze vorm heeft.